Veleposlaništvo RS v Budimpešti /Novice /
16.10.2020  

Delovni obisk predsednik Državnega sveta Alojza Kovšce z delegacijo v Porabju, 16. oktober 2020

Sogovorniki so bili mnenja, da je položaj Slovencev v Porabju iz leta v leto slabši, mladi se izseljujejo ter iščejo delo in karierne priložnosti najpogosteje v sosednji Avstriji, prav zato potrebujejo pomoč matične države Slovenije bolj kot kadar koli doslej. Kovšca je ob tej priložnosti še podal pobudo, da bi v prihodnosti zamejci imeli svojega predstavnika v Državnem svetu ter bi na ta način tesneje in bolj redno vzpostavljali odnose z matično domovino.

Delegacijo Državnega sveta, v kateri sta bila med drugim tudi državni svetnik Željko Vogrin in vodja kabineta Zofija Hafner, je obisk začela v Monoštru z obiskom generalnega konzulata Slovenije, Slovenskega kulturnega in informativnega centra Lipa ter uredništva časopisa Porabje in Radia Monošter.

V Porabju živi približno tri tisoč Slovencev, kljub temu je to najmanj številčna slovenska manjšina. Sogovorniki so si bili tudi enotnega mnenja, da sama majhnost Slovence ni nikoli ustavila, ne glede na težke zgodovinske okoliščine, so se znali trmasto okleniti jezika in kulture. Prav ljubiteljska kultura je v Porabju na visoki ravni, z ustanovitvijo razvojne agencije leta 2006 pa jim je uspelo obnoviti dotrajano infrastrukturo, zlasti kulturne domove.

Madžarska je pristopila k štiriletnemu razvojnemu gospodarskemu programu in v okviru tega namenila slovenski skupnosti 650 tisoč evrov pomoči. Slovenija prav tako pripravlja podoben program pomoči z namenom, da se bolj ambiciozno zmanjša razvojni zaostanek. Porabje si veliko obeta tudi iz naslova turizma, vzpostavljena je turistična destinacija, kot primer dobre prakse deluje v tem okviru vzorčna turistična kmetija.

S strani Veleposlaništva RS v Budimpešti je bil na obisku delegacije Državnega sveta prisoten tudi veleposlanik, dr. Robert Kokalj.  Več informacij o obisku je mogoče pridobiti na spletni strani Državnega sveta.