Veleposlaništvo RS v Budimpešti /Novice /
21.06.2011  

Dnevi Ljubljane v Budimpešti: Folk rock koncert Katalene na koncertni ladji A 38 v Budimpešti, 18. junij 2011

18. junija 2011 se je na koncertni ladji A38 s folk rock koncertom predstavila skupina Katalena, ki je izjemno navdušila prisotno publiko.

V poglavju sodobne slovenske popularne glasbe lahko Kataleno označimo za nič drugega kot fenomen. Zgodba te mestne legende se je začela leta 2001 v idilični vasici na jugovzhodu Slovenije, kjer je šest entuziastov odkrilo arhivski folklorni material in pomladilo njegovo zarjavelo podobo z art rock, funk, jazz in blues primesmi ter z njihovo osebno noto mladostnega pogleda, ki je bil ravno toliko filozofski kot je bil glasbeni. Katalena v letošnjem letu praznuje 10-letnico svojega delovanja in ob tej priložnosti je aprila letos izdala svoj peti album z naslovom Noč čarovnic.

Ladja A38, ki je zasidrana na Donavi pri mostu Petőfi v Budimpešti, velja za eno izmed osrednjih in najbolj ekstravagantnih kulturnih prizorišč v Budimpešti in širše v Evropi. Poleg koncertov gosti tudi veliko gledaliških predstav, različnih performansov, razstav, konferenc ipd. Koncert Katalene na ladji A38 je pomenil prvovrstno promocijo tako skupine kakor tudi slovenske kulture v Budimpešti.