Veleposlaništvo RS v Budimpešti /Novice /
22.06.2011  

Veleposlaništvo Republike Slovenije v Budimpešti je 16. junija 2011 priredilo slavnostni sprejem v počastitev 20. obletnice samostojnosti Slovenije

Veleposlaništvo Republike Slovenije v Budimpešti je 16. junija 2011 priredilo
slavnostni sprejem v počastitev 20. obletnice samostojnosti Slovenije, ki
je potekal na vrtu Inštituta in muzeja za vojaško zgodovino na budimskem gradu.

Sprejema, ki ga je gostila veleposlanica Darja Bavdaž Kuret s soprogom, se je
udeležilo skoraj 400 udeležencev, med njimi visoki predstavniki Urada predsednika Republike Madžarske in Urada predsednika Vlade Republike Madžarske, poslanci madžarskega parlamenta, državni sekretarji, ki so predstavljali različne vladne resorje, županstvo Budimpešte ter župani drugih madžarskih mest in predstavniki lokalnih oblasti, predstavniki slovenskega gospodarstva na Madžarskem in drugi gospodarstveniki, predstavniki kulturnih inštitucij, javnega življenja ter medijev, predstavniki mednarodnih organizacij kot tudi člani diplomatskega zbora na Madžarskem, predstavniki in pripadniki slovenske manjšine na Madžarskem in v Budimpešti živeči Slovenci.

Veleposlanica Darja Bavdaž Kuret je v svečanem nagovoru poudarila pomen slovenske samostojnosti in oblikovanja lastne države, saj je Slovenija postala demokratična država blaginje ter samozavestna in zanesljiva partnerica v mednarodni skupnosti. Izpostavila je prijateljske in dobrososedske odnose med Slovenijo in Madžarsko ter se posebej zahvalila sponzorjem, ki so prispevali k pripravi sprejema.

Udeležencem sprejema, ki so se nam pridružili pri praznovanju 20. obletnice
samostojnosti Slovenije, smo ponudili slovenski pršut in pijače. Posebno svečan ton sprejemu je prispeval nastop kvarteta klarinetov orkestra Slovenske vojske pod vodstvom Aljoše Deferrija.