Veleposlaništvo RS v Budimpešti /Novice /
20.06.2011  

Obisk župana Mestne občine Ljubljana Zorana Jankoviča v Budimpešti, 17. junija 2011

Župan Mestne občine Ljubljana (MOL) Zoran Jankovič je v luči prireditev ''Dnevi Ljubljane v Budimpešti'', ki so potekali med 9. in 19. junijem 2011, na povabilo župana Budimpešte Istvána Tarlósa 17. junija 2011 obiskal madžarsko prestolnico. 

Župan MOL Zoran Jankovič se je pogovarjal s svojim gostiteljem, županom Budimpešte Istvánom Tarlósem. Sprejel ga je tudi predsednik parlamenta Republike Madžarske László Kövér. V pogovorih je bil izražen interes obeh strani za krepitev sodelovanja med prestolnicama Slovenije in Madžarske, predvsem na področju kulture, športa, novih tehnologij, turizma in gospodarstva. V tem kontekstu sta se župana Ljubljane in Budimpešte dogovorila o pripravi memoranduma o sodelovanju med glavnima mestoma Slovenije in Madžarske.

Veleposlaništvo Republike Slovenije v Budimpešti je organiziralo delovno srečanje župana MOL Zorana Jankovića s predstavniki slovenskih podjetij na Madžarskem. Po uvodnem nagovoru veleposlanice Darje Bavdaž Kuret so sledile krajše predstavitve navzočih predstavnikov slovenskih podjetij (Slovenske železnice, Kompas, Kovintrade, Mizarstvo Antolin, JUB, itn.), kot tudi predstavitev aktivnosti Društva slovensko-madžarskih poslovnežev. V okviru srečanja so bile predstavljene nekatere pobude za skupno organizacijo dogodkov v kontekstu okrepitve dvostranskega gospodarskega sodelovanja in promocije.