Veleposlaništvo RS v Budimpešti /Novice /
01.09.2020  

15. Blejski strateški forum, avgust/september 2020

Na letošnjem Blejskem strateškem forumu (BSF) je minister dr. Anže Logar 31. avgusta med drugim gostil tudi zunanje ministre Hrvaške, Slovaške, Češke, Poljske in Madžarske. Na panelu, na katerem so sodelovali zgoraj omenjeni, so glavni poudarek namenili vlogi regionalnega povezovanja znotraj Evropske unije, povezovanju Srednjeevropske regije, predvsem s prometno in energetsko infrastrukturo in pomenu transatlantskega partnerstva.

Ob robu BSF sta se 1. septembra bilateralno srečala tudi predsednik vlade Republike Slovenije Janez Janša in madžarski predsednik vlade Viktor Orbán, s katerim sta govorila o odnosih in tesnem vsestranskem sodelovanju med državama. Izrazila sta tudi močno podporo manjšinama na obeh straneh meje in se zavzela za učvrstitev sodelovanja pri različnih meddržavnih projektih.

Predsednik vlade Janša je na srečanju madžarskemu kolegu predal tudi listino in spominski znak za požrtvovalnost v boju proti covidu-19. Ob tem se mu je zahvalil za vso nesebično pomoč in solidarnost Madžarov med koronavirusno krizo.