Veleposlaništvo RS v Budimpešti /Novice /
31.05.2019  

Slovenija in Madžarska odločena krepiti gospodarsko sodelovanje

Ministra sta pozitivno ocenila trenutno stanje gospodarskega sodelovanja. Trgovinska menjava z Madžarsko je lani namreč dosegla 2,4 mrd EUR oz. 8,5% rast glede na leto 2017. Slovenija je izvozila za 1,1 mrd EUR (+12,8 %) blaga in storitev ter uvozila za 1,2 mrd EUR (+5,4 %). Leta 2017 je bilo na Madžarskem 22,1 mio EUR slovenskih naložb ter 30,9 mio EUR naložb madžarskih podjetij v Sloveniji. Madžarska je pomembna tudi za slovensko turistično gospodarstvo. Lani je Slovenijo obiskalo skoraj 181.000 (+24,1 %) madžarskih gostov, ki so ustvarili 485.000 nočitev oz. za 30 % več kot v letu 2017. Madžarska je tako po številu gostov kot ustvarjenih nočitvah na 6. mestu najpomembnejših držav za Slovenijo.

 Minister Počivalšek je na srečanju izpostavil možnosti nadaljnje krepitve gospodarskega sodelovanja: »Še posebej vidimo priložnosti na področju investicij. Internacionalizacija je pomemben del slovenskega gospodarstva, ki pa je ne razumemo le kot izvoz in uvoz produktov in storitev, pač pa tudi kot povezovanje podjetij, prenos znanja, tehnologij in kapitala ter vključevanje v globalne verige vrednosti.« Minister je ob tem poudaril, da imajo nekatera slovenska podjetja interes investirati v Porabju, ter se pri tem zavzel za ustrezno podporo madžarske države. Madžarski minister Palkovics je pojasnil, da pripravljajo zakon, s katerim bodo podprli tudi manjše investicije pod 10 mio eurov v nerazvitih in obmejnih območjih za tuja mala in srednje velika podjetja. To naj bi predvidoma omogočalo podporo investicijam slovenskih podjetij v Porabju.


 Ministra sta govorila tudi o možnostih sodelovanja slovenskih podjetij pri izgradnji testne steze za električna in avtonomna vozila v Zalaegerszegu. »Čezmejno sodelovanje pri izgradnji takšne testne steze in testiranju vozil je nujno potrebno za vzpostavitev pogojev za avtonomna vozila in nove tehnologije v mobilnosti v avstrijsko-madžarsko-slovenski regiji,« je poudaril minister Počivalšek ter dodal: »Obenem pa je čezmejno sodelovanje izredna poslovna priložnost za industrijo, sektor raziskav in razvoja ter univerze.« Ministra sta se dogovorila, da bo Slovenija v drugi polovici leta pripravila B2B dogodek za zainteresirana podjetja iz obeh držav, ki bi želela sodelovati na tem projektu. Tako Slovenija kot Madžarska sta namreč zelo izvozno usmerjeni in povezani z avtomobilsko industrijo, kar predstavlja dober temelj za sodelovanje.


 Testno območje steze se razteza v cca. 4 km2 in bo med drugim vključevalo zaviralno površino, upravljalno stezo, povezano cestno omrežje ter t.i. »smart city«. V primerjavi s tovrstnimi površinami drugod po svetu ravno območje »smart city« predstavlja novost in največjo atraktivnost testnega območja v Zalaegerszegu.


 Priložnosti za sodelovanje pa predstavljajo tudi digitalna tehnologija in nove oblike mobilnosti. Pri slednji je minister Počivalšek izpostavil pomembnost za slovensko avtomobilsko industrijo, ki predstavlja 10 % BDP in prispeva več kot 20 % k slovenskemu izvozu.


 Sogovornika sta se pogovarjala tudi o možnostih za skupen nastop podjetij pri trgovini in investicijah na afriških trgih. Madžarska namreč veliko pozornosti namenja programom bilateralnega razvojnega sodelovanja. Slovenska podjetja bi lahko sodelovala pri tovrstnih razvojnih projektih in izgradnji različne infrastrukture v Afriki. Ob podjetjih bi sodelovali tudi razvojni banki obeh držav, SID banka in banka Exim, ki bi podpirali podjetja na teh tržiščih.


 Slovenija je sicer z afriškimi državami lani realizirala 575,6 mio EUR blagovne menjave, kar je za dobrih 37 % več kot v letu 2017 in predstavlja 1 % celotne slovenske blagovne menjave.