Veleposlaništvo RS v Budimpešti /Novice /
02.07.2018  

Sprejem ob Dnevu državnosti v Budimpešti

Ekipa veleposlaništva RS v Budimpešti je 14. junija obeležila Dan državnosti v novo prenovljenem kulturnem in prireditvenem centru Lóvasút, nekdanji končni tramvajski postaji na konjsko vprego. Edinstveni objekt, vpet v zeleni predel Budimpešte smo izkoristili kot prizorišče, kjer smo kot prva država izvedli sprejem ob nacionalnem prazniku. Obeležitve slovenskega praznika se je udeležilo 250 gostov, med njimi več kot 50 veleposlanikov ter številni predstavniki iz političnega, diplomatskega, akademskega in gospodarskega življenja, Slovenci, ki živijo na Madžarskem ter številni prijatelji Slovenije.

Zbrane goste sta nagovorila VP Kokalj in državni sekretar v Uradu predsednika vlade Szabolcs Takács, ki sta svoje osrednje sporočilo gradila na ugotovitvi o medsebojnih podobnostih in posebni povezanosti med narodoma in državama, ki ju druži tudi sobivanje obeh manjšin, slovenske na Madžarskem in madžarske v Sloveniji. Kot je dejal VP Kokalj, oba naroda druži lastnost, da "...neznansko uživamo v spreminjanju nemogočega v realnost". ("….we enjoy tremendously turning the impossible into reality").

Naše goste je navdušil umetniški program saksofonskega kvarteta Roya ter glasbeni program DJ Sylvaina, ki so dopolnjevali živahno dogajanje na sprejemu. K organizaciji dogodka sta ključno prispevala sponzor FM Agencija d.o.o. (Futuristični Marketing), ki je poskrbela za celovitost vseh elementov sprejema ter Restavracija Arboretum, ki je poskrbela za kulinarično razvajanje naših gostov.