Veleposlaništvo RS v Budimpešti /Novice /
10.11.2009  

Otvoritev razstave »Naše pravice« v Budimpešti

Razstava »Naše pravice« je posvečena istoimenskemu projektu izobraževanja o človekovih pravicah za otroke, ki se je za 50.000 otrok, v več državah, izvajal v okviru slovenskega predsedovanja Odboru Ministrov Sveta Evrope. V projektu, ki se je izvajal že v okviru slovenskega predsedovanja OVSE v letu 2005, je doslej sodelovalo že 66.000 otrok iz šestnajstih držav, besedilo pa je bilo prevedeno v sedemnajst jezikov. V projektu so kot učni pripomoček uporabljene ilustracije priznanega slovenskega ilustratorja Matjaža Schmidta o temeljnih otrokovih pravicah, katerih povečave si bodo na panojih lahko ogledali obiskovalci.


Veleposlanica Republike Slovenije v Republiki Madžarski Darja Bavdaž Kuret in direktorica Urada vlade za komuniciranje Veronika Stabej sta v uvodu predstavili projekt ter izpostavili njegovo uspešno implementacijo v raznolikih okoljih. V imenu predsednika madžarskega parlamenta je razstavo z nagovorom odprl prvi namestnik predsednika parlamenta László Mandur, ki je menil, da je potrebno pravice otrok podpreti s konkretnimi dejanji. Takšno dejanje je projekt Naše pravice, ki mobilizira tako odrasle kot otroke. Izrazil je zadovoljstvo, da madžarski parlament lahko gosti razstavo in Sloveniji čestital za njeno dejavnost na področju otrokovih pravic.


Prireditve so se poleg visokih državnih predstavnikov udeležili številni veleposlaniki in člani diplomatskega zbora v Budimpešti, predstavniki nevladnih organizacij in eksperti, ki se ukvarjajo s človekovimi pravicami in pravicami otrok.


Razstava, ki sta jo pripravila Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Slovenije in Urad vlade za komuniciranje, bo odprta do 20. novembra 2009.