Veleposlaništvo RS v Budimpešti /Novice /
10.05.2017  

GD Stadler v Budimpešti o krepitvi sodelovanja z Madžarsko na multilateralnem področju

Generalna direktorica za multilateralo, razvojno sodelovanje in mednarodno pravo Sabina Stadler se je danes mudila v Budimpešti, kjer je z madžarskimi sogovorniki razpravljala o krepitvi sodelovanja na multilateralnem področju.

 

Z madžarskim državnim podsekretarjem za varnostno politiko Levente Benköm sta naslovila sodelovanje v okviru Nata, izzive boja proti terorizmu ter evropske varnostne izzive. Strinjala sta se tudi o naraščajočem pomenu stabilnosti na Zahodnem Balkanu.

 

Z državnim podsekretarjem, pristojnim za področje mednarodnega prava, Ákosem Berzéteijem sta govorila o pomenu spoštovanja mednarodnega prava v mednarodnih odnosih ter vlogi mednarodnih sodišč. Madžarska stran je ponovno zagotovila podporo slovenski pobudi o medsebojni pravni pomoči in izročitvah za pregon najhujših hudodelstev pred nacionalnimi sodišči.

 

Z državnim podsekretarjem za mednarodne zadeve Ádamom Zoltánom Kovácsem je GD Stadler med drugim spregovorila o priložnostih za vključevanje mikro, malih in srednjih podjetij v mednarodno razvojno sodelovanje, skupnih priložnostih za Slovenijo in Madžarsko na tem področju, človekovih pravicah in migracijah.

 

Kot sosedi in tesni dvostranski partnerici imata Slovenija in Madžarska veliko skupnih točk tudi na multilateralnem področju, so se strinjali sogovorniki, ter se dogovorili za nadaljevanje dialoga.