Veleposlaništvo RS v Budimpešti /Novice /
14.02.2018  

Prešernov dan v Budimpešti

VBP je 12. februarja državni kulturni praznik Prešernov dan obeležilo z dvema kulturnima dogodkoma (1) s skupnim koncertom študentov Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani ter študentov Akademije za glasbo Franca Liszta iz Budimpešte ter (2) s koncertom dijakov Konservatorija  za glasbo in balet iz Ljubljane.

Koncerta na Univerzi ELTE v Budimpešti sta se udeležila dekan AG Univerze v Ljubljani prof.dr. Marko Vatovec ter podpredsednik Oddelka za mednarodno sodelovanje na AG Franca Liszta iz Budimpešte prof.dr. Gyula Fekete. 


Skupni koncert študentov, ki je bil organiziran  v sodelovanju z Inštitutom za slavistično in baltsko filologijo, je potekal v glasbeni dvorani Univerze ELTE, kjer so vabljeni gosti v slabo uro dolgem koncertu prisluhnili mladim glasbenim talentom. Slovenski duet AG Univerze v Ljubljani, ki sta ga sestavljala sopranistka Nataša Trček ter harmonikar Andraž Frece, sta se predstavila z deli slovenskih in nekaterih evropskih skladateljev. Duet AG Franca Liszta iz Budimpešta sta zastopali pianistka Winni Wan-Chun Tsou ter klarinetistka Keike Miyamoto, ki sta izvedli deli Liszta in Schumanna.


Drugi kulturni dogodek se je odvijal na Weiner Leó Zeneiskola AMI és Zeneművészeti Szakgimnázium iz Budimpešte, kjer so nastopili dijaki Srednje glasbene šole - Konservatorija za glasbo in balet iz Ljubljane (KGBL).Pod vodstvom dirigenta Slavena Kulenovića so izvedli dela Lucijana Marije Škerjanca (Koncert za orkester), Alexsandra Arutiuniana (Koncert za trobento) in Felixa Mendelssohna Bartholdyja (Simfonija A-dur op. 90). Po bučnem aplavzu občinstva so na koncu zaigrali že Madžarski ples št. 5 Johanessa Brahmsa in Na lepi modri Donavi Johanna Straussa.