Veleposlaništvo RS v Budimpešti /Novice /
20.06.2011  

''Dnevi Ljubljane v Budimpešti'': otvoritev razstave Tea Spillerja ''Life'' in nastop Zavoda EN-KNAP s predstavo sodobnega plesa ''10 MIN JUŽNO'', gledališče Merlin, 17. junij 2011

V okviru prireditev ''Dnevi Ljubljane v Budimpešti'', ki so v luči praznovanja 20. obletnice samostojnosti Republike Slovenije potekali v madžarski prestolnici med 9. in 19. junijem 2011, je bila v razstavnem prostoru gledališča Merlin 17. junija odprta razstava inštalacije Tea Spillerja ''Life'', ki je bila na ogled do 19. junija 2011. Po odprtju razstave je v veliki dvorani gledališča Merlin nastopila plesna skupina EN-KNAP s predstavo sodobnega plesa ''10 MIN južno''.  Dogodka sta ob podpori Veleposlaništva Republike Slovenije v Budimpešti omogočila Mestna občina Ljubljana in Urad župana Budimpešte.

Razstava "Life" oz. "Nastanek življenja" simbolno rekonstruira poskus znanstvenikov v JPL. Na sedmih računalnikih, naključno razporejenih po razstavnem prostoru, teče program, ki s pomočjo naključnostnega generatorja izbira črkovne nize, sestavljene iz 4 črk angleške abecede, z namenom, da bi po naključju nastal niz "L-I-F-E", torej "življenje". V tem primeru se program ustavi, računalnik začne piskati in na ekranu utripa beseda "LIFE": v poskusnem okolju je nastalo življenje! Angleščina je izbrana predvsem zato, ker je beseda "life" precej krajša od besede "življenje". Tako se je bistveno povečala možnost, da se v času razstave v galerijskem prostoru pojavi "življenje".

Predstava sodobnega plesa 10 MIN JUŽNO je koreografski omnibus, ki ga je idejno zasnoval koreograf Iztok Kovač. Projekt v produkciji Zavoda EN-KNAP združi 5 plesalcev ansambla EnKnapGroup s petimi uveljavljenimi avtorji mreže sodobnih uprizoritvenih praks. Vsak od njih se v svoji koreografski vinjeti na svoj način spopade s konceptom časa v natančno odmerjenem 10-minutnem delu. Tokrat so se predstavili koreografi Jordi Casanovas (Španija), Ivica Buljan (Hrvaška), David Zambrano (Venezuela/Nizozemska), Olga Pona (Rusija)  in Dalija Aćin (Srbija).

Obiskovalce, ki so napolnili dvorano gledališča Merlin do zadnjega sedeža, sta ob sprejemu, ki ga je pripravilo Veleposlaništvo RS v Budimpešti, pozdravila veleposlanica Darja Bavdaž Kuret in podžupan Budimpešte Miklós Csomós, medtem ko je umetnike in njihova dela predstavil načelnik Oddelka za kulturo MOL Uroš Grilc.