Veleposlaništvo RS v Budimpešti /Novice /
10.06.2011  

Dobrodošli doma, prireditev za slovenske zamejce, Slovence po svetu in izseljence, Ljubljana, 1. julij 2011

»Dobrodošli doma!«

V petek 1. julija 2011 bomo Slovenci iz vseh koncev sveta skupaj praznovali 20. obletnico samostojnosti matične domovine

20 let je, odkar je dom slovenstva postala samostojna in mednarodno priznana država. Med številnimi slovesnostmi, ki zaznamujejo jubilejno leto, bo ena posvečena srečanju s Slovenci, ki živijo po svetu. Na pobudo Urada RS za Slovence v zamejstvu in po svetu se bo v petek, 1. julija 2011 v centru Ljubljane potekala prireditev Dobrodošli doma, ki je namenjena vsem slovenskim zamejcem, Slovencem po svetu in izseljencem. Ta dan se bomo v srcu matične domovine srečali z rojaki, ki jih od Slovenije ločujejo kilometri, države in celine.

Ulice in trgi v starem mestnem jedru bodo zaživeli s stojnicami različnih organizacij in društev, z vrhunsko ponudbo slovenskih kulinaričnih dobrot, in z nastopi glasbenih, folklornih in gledaliških skupin, ki slovensko kulturo ohranjajo in razvijajo tudi daleč izven naših meja.

Med 15. in 20. uro se bodo na Pogačarjevem trgu, pred Mestno hišo, pred Trubarjevim antikvariatom ter na različnih uličnih prizoriščih po mestnem jedru med drugimi predstavili tudi koroška rockerska skupina Bališ in skupina BK evolution iz Beneške Slovenije. Nastopili bodo orkester, pevski zbori, plesne ter gledališke skupine, ki prihajajo iz Belgije, Hrvaške, Francije, Srbije, iz ZDA, BiH, Nemčije, Italije, Madžarske, Hrvaške, Avstrije, Argentine, torej praktično od vsepovsod.

 Srečanje se bo zaključilo zvečer ob 20.30 na Prešernovem trgu, kjer bo po pozdravnih nagovorih sledil multimedijski nastop Sounds of Slovenia/Sozvočja Slovenije, ki pod umetniškim vodstvom harmonikarja in skladatelja Janeza Dovča predstavlja slovensko ljudsko izročilo v sodobnih in živih priredbah. Za to posebno priložnost se bo stalni zasedbi Sounds of Slovenia, ki jo sestavljajo izjemni slovenski glasbeniki in glasbenice, kot so Anja Bukovec, Tinkara Kovač, Eva Hren, Brina Vogelnik, in Irena Preda, pridružil tudi vrhunski operni pevec Juan Vasle ter združeni izseljenski in zamejski pevski zbori.

 Kot spremljevalni program prireditvi bodo potekale projekcije filmov na temo izseljenstva v organizaciji Kinoateljeja iz Gorice, tri razstave - ena bo rezultat del vsakoletnih gostujočih slikarskih umetnikov, druga bo prikazovala Slovence po svetu v času osamosvojitve, tretja pa bo vključevala dela umetnika slovenskih korenin iz Argentine. Poleg naštetega bo ta dan potekala tudi predstava z eksperimenti za otroke, 29. junija bosta zasedala Svet za Slovence v zamejstvu in Svet za Slovence po svetu pri predsedniku Vlade RS, srečanje pa se bo v popoldanskih urah nadaljevalo z okroglo mizo na temo položaja Slovencev po svetu. V okviru dogodka bo konec julija v Ljubljani potekal tudi 4. nogometni turnir Slovencev po svetu.