Veleposlaništvo RS v Budimpešti /Novice /
14.02.2022  

Pogoji vstopa na Madžarsko in zaščitni ukrepi v državi, 14. februar 2022

Še vedno velja, da slovenski državljani (v skladu z ureditvijo od 23. junija 2021 dalje) lahko vstopijo iz držav EU (torej tudi iz Slovenije) na ozemlje Madžarske po kopnem brez omejitev.

Od 3. julija 2021 dalje, ko je bilo na Madžarskem cepljenih 5,5 milijona prebivalcev, tudi v hotelskih nastanitvah in restavracijah ni več potrebno predložiti potrdila o cepljenju, potrdila o prebolevnosti niti PCR testa.

Od 20. novembra dalje je na Madžarskem ponovno obvezno nošenje zaščitnih mask v zaprtih prostorih (poleg obveznega nošenja mask v zdravstvenih ustanovah in na sredstvih javnega prometa ter železniških in avtobusnih postajah) tudi v trgovinah, na poštah, kinodvoranah, gledališčih, muzejih in na športnih dogodkih.

V notranjih prostorih, kjer se odvijajo kulturni dogodki, v telovadnicah, na kopališčih, v prehranjevalnih obratih in v zdraviliščih je nošenje mask obvezno za zaposlene. Za udeležbo na dogodkih nad 500 ljudi je potrebno izpolnjevati PCT pogoj (organizator lahko zahteva tudi pogoj PC).

V vseh primerih pa kljub temu opozarjamo, da si organizatorji dogodkov in prireditev ter lastniki restavracij, hotelov in drugih ustanov lahko pridržujejo pravico, da sami določijo stopnjo in način zaščite za vstop, zato priporočamo, da se glede tega obrnete neposredno na organizatorja, hotel, restavracijo, muzej oz., da stopnjo in način zaščite za vstop preverite na njihovi spletni strani.

Dodajamo tudi nekaj uporabnih povezav do seznama institucij oz. lokacij za testiranje na Covid-19 na Madžarskem, kar je pogosto relevantno tudi za morebitne potrebe vašega nadaljevanja poti iz Madžarske v druge države:

hivataloscovidteszt.hu/en/

https://olcsopcr.hu/en/

https://centerlab.hu/covid-19/?gclid=Cj0KCQiAraSPBhDuARIsAM3Js4p43MVWguGun5map195qVKTSbAQgNKD1erzbvAnxde2ASUtoLeARrQaAoKFEALw_wcB

Ob tem opozarjamo, da večina zdravstvenih institucij čez vikend in čez praznike ne dela, deluje pa nekaj testirnih mest.

Informacije o vstopu v Slovenijo v luči epidemije lahko preverite na spletni strani slovenske policije.